Wil jij eindelijk waarmaken wat er in je zit?

Goede voornemens

Zo laat jij je goede voornemens wél voor je werken

Zelf ben ik er mee gestopt. Met goede voornemens. Ze werken toch niet. Wat al veelzeggende woorden zijn. “Ze werken toch niet.” Alsof de voornemens iets moeten doen voor mij, terwijl ik achterover leun en het laat gebeuren. Want dat is het vervelende met goede voornemens: om ze te laten uitkomen (let op: ‘uitkomen’, net als een wens) moet je iets veranderen. Mindset, gedrag, of allebei.

Om die verandering te realiseren moet je zowel iets nieuws doen, als iets bekends niét meer doen. En dat is moeilijk. Want als er één ding is waar ons onderbewustzijn een hekel aan heeft, dan is dat om nieuwe dingen te doen. Jouw onderbewuste zal er alles aan zal doen om jou bij het bekende te houden. Helemaal als je het *BAM* in één keer anders wil. Van 0 naar 100. Wat ons – in deze productiviteitscultuur – enorm aanspreekt. Omdat het snel resultaat belooft. Proactief. Doelgericht. Gas erop. Dat zijn woorden waar de meesten van ons lekker op gaan.

Intuïtief gezien lijkt het ook een goed idee. In één keer het stuur om, de pleister eraf, niet twijfelen, gewoon DOEN. Dat lijkt makkelijker, omdat we denken dat de verandertijd korter is. Omdat we onszelf kennen, en weten dat de kans groot is dat we afhaken. Bovendien voelt het alsof we surfen op het momentum dat we hebben opgebouwd. Die climax waar we elk jaar weer naar toe werken. Met Oud & Nieuw klokslag middernacht beginnen we met een schone lei. Het is een magisch moment en al onze wensen komen uit. Dat idee.

In de praktijk werkt dat dus niet. Afgezien van dat ik zeker in magie geloof, geloof ik nog meer in de kracht van ons onderbewustzijn. En als jouw onderbewustzijn zegt ‘Ain’t gonna happen,’ well, baby, then it just ain’t gonna happen.

Tenzij je het op een andere manier aanpakt. Waarbij jij je onderbewuste beïnvloedt, in plaats van andersom.

Als jij je onderbewustzijn mee krijgt in de verandering, ga jij je doel bereiken. 

Je onderbewuste beïnvloeden doe je met kleine dingen, zo voorkom je dat een deel van jou instant in de weerstand schiet. Hierbij zijn de woorden die je gebruikt het allerbelangrijkste. Want met jouw woorden creëer je jouw realiteit. Om dat direct minder abstract te maken: als ik het self fulfilling prophecy noem, weet iedereen wat ik bedoel. Voorbeeld: als jij elke dag herhaalt “ik vind mijn baan verschrikkelijk, ik vind mijn baan verschrikkelijk, ik vind mijn baan verschrikkelijk”, dan is de kans klein dat je veel plezier gaat halen uit wat je doet. Als jij blijft herhalen “ik zie overal positieve mogelijkheden”, dan neemt de kans daarop juist aanzienlijk toe.

[kleine, belangrijke sidestep: je mantra moet wel aannemelijk zijn. Als jij je baan verschrikkelijk vindt, dan werkt het niet om te herhalen “ik vind mijn baan geweldig!”. Dat gaat gewoonweg niet naar binnen. Dan komt er direct een stemmetje omhoog dat zegt “dat vind ik helemaal niet!”, waardoor je juist extra gaat verankeren dat je het verschrikkelijk vindt.]

Stap 1: noem het geen goede voornemens

Als woorden zoveel invloed hebben, kan het helpen om ‘goede voornemens’ uit je vocabulaire te schrappen. Alles daaraan zegt eigenlijk al ‘gedoemd te mislukken’:

‘Goede’ is een oordeel. Daarmee zeg je impliciet “hoe ik het nu doe is slecht”. En dat vinden we niet prettig. Dat roept onbewust weerstand op. Het benadrukt ook het anders-zijn, of niet-bij-jou-horen van de gewoonte die je wil aanleren. Want als jij altijd gezond eet of regelmatig sport, dan ervaar je dat niet als goed of slecht. Dan is dat gewoon hoe jij je leven leeft. Dat voelt neutraal.

Daar bovenop komt dat ‘voornemens’ per definitie niet in het nu zijn. Ze zullen altijd in de toekomst blijven. Dus jouw onderbewustzijn zal geen enkele drang voelen om ze in het nu te realiseren. Net als ‘toekomstplannen’. Die zijn prachtig om te hebben, maar als jij geen plan voor het nu maakt, van hoe je daar wil komen, dan blijven het altijd toekomstplannen.

Stap 2: gebruik andere woorden voor je doel

Waarmee je het bereiken van je doel kan maken of breken, zijn de woorden waarmee jij je doel omschrijft. Gebruik voor jou werkende woorden. Iets als ‘gezonder eten’ is te vaag, net als ‘5 kilo kwijtraken’. Gezonder en kilo’s zeggen je onderbewuste weinig tot niets, dus daar kan het ook niets mee. En iets kwijtraken wil de diepere jij al helemaal niet.

Maak daarom je doel concreet en gebruik de tegenwoordige tijd. Bijvoorbeeld ‘ik eet elke dag groente bij mijn lunch’, ‘ik snoep nog maar twee keer per week, in plaats van elke dag’, ‘ik verminder mijn gewicht van 78 naar 73 kilo, en voel me dan fijner in mijn kleren’. Dat soort dingen.

Het toevoegen van hoe je je dan voelt, maakt enorm verschil in wel of geen succesvol resultaat. Daarmee maak je nu al voelbaar wat het bereiken van jouw doel jou brengt. Want zo weinig als die kilo’s jouw onderbewustzijn kunnen schelen, zo belangrijk vindt het dat jij je veilig voelt. En als jij je doel dagelijk herhaalt en dan invoelt op dat toekomstige gevoel, maak je dat nieuwe gevoel bekender, en daarmee veilig.

Stap 3: kleine stapjes, snel thuis

Als laatste: maak de eerste stappen op weg naar jouw doel klein. En dan bedoel ik écht klein. Als is het maar voor één week, en ga je het daarna uitbouwen. Begin met één wortel bij de lunch, plan drie korte middagwandelingen, ga dagelijks één minuut planken. Als je dat lukt, heb je een dubbele winst: niet alleen maak je dat nieuwe gedrag bekender zonder interne weerstand, er komt ook dopamine vrij. Dus het voelt goed om te doen. En dan is het veel makkelijker om vol te blijven houden.

Kortom, dit is hoe je je onderbewuste on board krijgt: andere woorden en kleine stapjes. Totaal niet sexy, totaal wel werkend.

Als laatste, omdat ik weet welke ‘ja, maar ik’-s er gaan komen: natuurlijk, er zijn mensen voor wie in één keer het stuur om goed werkt. Wie weet ben jij iemand die de wilskracht, doorzettingsvermogen en het zelfgeloof heeft om grote, plotselingen veranderingen te laten slagen. MAAR: waarschijnlijk is dát dan jouw bekende patroon. En heb je al vaker op die manier grote veranderingen doorgevoerd. Dan is dát dus wat bekend is voor jou.

Wil jij wel in één keer een grote verandering bewerkstelligen bij jezelf? Die nieuwe gewoonte in één klap bekend maken? Ga dan aan de slag met hypnose. Zelf, of samen met een hypnotherapeut. Waarbij ik dat laatste zou aanraden, omdat je dan eerst de fundamenten van de oude gewoonte weg kunt halen en het dan makkelijker is om je een nieuwe gewoonte eigen te maken. En ook omdat er achter oude gewoontes en patronen vaak diepe overtuigingen schuilen, waarmee jouw onderbewuste alleen aan de slag zal gaan in een veilige setting.

Wil je graag met mij werken? Boek dan hier een inzichtsessie. Dat is een laagdrempelige, kosteloze manier om te verkennen wat ik voor jou kan betekenen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *