Wil jij eindelijk waarmaken wat er in je zit?

Hypnose is supernormaal

Hypnose is supernormaal

Read that again: hypnose is supernormaal.

Hypnose is niets meer dan wanneer je brein op een natuurlijke hersengolflengte zit: de theta-staat. In de theta-staat kunnen onze hersenen makkelijker nieuwe verbindingen maken en meer mentale beelden produceren. Met andere woorden, we staan meer open voor suggesties. Aannemelijke suggesties, om specifiek te zijn. Want ook in hypnose zijn we onszelf. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kan geen hypnotherapeut of hypnotiseur ons iets laten doen wat we niet wíllen doen. We zijn nooit een blanco canvas waar zomaar wat op geschreven kan worden. Enigszins geruststellend, toch?

Terug naar de hersengolfllengtes. Door de dag heen zitten we meestal in beta (alertheid, focus, cognitie) of alfa (ontspanning, visualisatie, creativiteit). Soms zitten we in gamma, zoals bij intense concentratie, of theta, bijvoorbeeld als we op de automatische piloot een stuk fietsen of autorijden. Tijdens onze REM-slaap zitten we ook in theta, onze diepe slaap brengen we door in delta.

Eigenlijk kan je het zien als een spectrum van aandacht, waarbij gamma complete focus op het externe is, en delta complete focus op het interne. In theta/hypnose, ben je vooral gefocust op het interne; we keren naar binnen en kunnen zo onze innerlijke wereld onderzoeken. Doordat je ook een paar antennes nog naar buiten gericht hebt, ben je in staat om vragen te horen en beantwoorden, na te denken en – indien je daarvoor kiest – mee te maken wat er om je heen gebeurt. Je bent dus niet ‘weg’. Je voel je niet anders, hooguit bijzonder ontspannen, en je kan je na afloop – als je weer in alfa of beta komt – alles herinneren wat er is gezegd en gebeurd.

Dus ja, ergens hadden onze Griekse voorouders gelijk met ‘hypnos’, wat slaap betekent. Alleen is het eerder een slaap van ons zenuwstelsel, dan slapen in de normale zin van het woord. 

Brainwaves spectrum hypnose

Wat nou het gave is van de theta-staat, is dat je hierin rechtstreeks contact kan maken met je onderbewustzijn. En in je onderbewustzijn zit zo’n beetje je hele programmering: 95-98% van wie je bent, wat je doet, hoe je denkt en wat je voelt wordt bepaald door wat in je onderbewustzijn zit opgeslagen.

Dat betekent dus ook dat de basis van 95-98% van wat je NIET wil zijn, doen, denken of voelen in je onderbewuste zit. En stel, je wil daar iets aan wil veranderen – en ik moet de eerste persoon nog tegenkomen die dat niet wil – dan wil je dat dus ook in je onderbewustzijn doen.

Hoe dat werkt? Je onderbewuste slaat alles op dat impact maakt: dat is hoe we overleven. Als we niet onthouden dat dingen als tijgers, dun ijs of rood-witte paddestoelen gevaarlijk zijn, en we moeten dit keer op keer proefondervindelijk uitvinden, zouden we geen populatieprobleem hebben. We koppelen daarom wat we voelen en ervaren aan of het ons helpt overleven of niet. Wat in de basis extreem nuttig is. En ons tegelijk extreem vaak tegenwerkt. Want we zijn sociale wezens en koppelen onze overlevingskansen daarom óók aan onze plek in de groep. Aan hoe andere mensen met ons omgaan, tegen ons praten, naar ons kijken. En als gedrag van onszelf een ongewenste reactie oplevert en we daardoor negatieve gevoelens ervaren, is dat de combinatie die wordt opgeslagen.

Nog lastiger: wanneer de ongewenste reactie plaatsvindt zónder duidelijke aanleiding, geloven we dat wij zelf de oorzaak zijn. De onbewuste conclusie die we trekken, is dat we niet goed genoeg zijn. En als wie we zijn niet genoeg is, gaan we beschermingsmechanismen ontwikkelen.

Voorbeelden daarvan op psychisch vlak zijn continue stress, angsten, tekort aan zelfvertrouwen, uitstelgedrag, OCD en zelfs depressie. Allemaal zaken die zorgen voor vermijding, jezelf niet zichtbaar willen maken en/of dingen niet ondernemen. Dat je jezelf daardoor superrot voelt en baalt van gebrek aan progressie maakt niet uit. Je onderbewuste zegt: “Lekker veilig.”. En dat is dat.

Het wonderlijke is dat opgedane overtuigingen de oorzaak zijn van veel lichamelijke issues. Want wat hebben PDS, psoriasis, migraine, rug- en schouderpijn, obesitas en SOLK met elkaar gemeen? Meestal vermindert de wil en/of energie om aan sociale interacties deel te nemen, of om aan nieuwe dingen te beginnen. Ook daar weer: lekker veilig.

In hypnose kan je je onderbewuste duidelijk maken dat de opgedane overtuigingen niet meer relevant zijn. Dat ze je niet meer helpen, maar inmiddels juist in de weg zitten. En dat datgene dat je wél wil, ontzettend helpend is voor jou. Dat pijnvrij, gelukkig en ontspannen zijn, juist in jouw grootste belang is.

Omdat ik zelf graag begrijp hoe dingen werken, vind ik het waardevol dat verandering in hypnose neurologisch aantoonbaar is. Nieuwe neurologische verbindingen worden aangemaakt en oude verbindingen verdwijnen omdat ze niet meer worden gebruikt. Hypnotherapie wordt daarmee steeds meer evidence based, wat bijdraagt aan de normalisatie ervan. Zo zijn er inmiddels ruim zeventig ziekenhuizen in Nederland die medische hypnose toepassen. Vooral bij kinderen wordt het al jarenlang ingezet bij allerlei klachten en bij volwassenen is het steeds vaker een aanvulling op, of zelfs alternatief voor, een algemene of plaatselijke verdoving. Het neemt de angst weg voor een ingreep en vermindert de pijn naderhand.

Hopelijk valt hypnotherapie daarom – net als EMDR – op een gegeven moment binnen de basisverzekering. Want hypnose is een natuurlijk en doeltreffend gereedschap om blijvende verandering te creëren op een milde manier.

Kortom: hypnose is super én normaal.

Meer weten over specifiek RTT? Klik dan hier.