Wil jij eindelijk waarmaken wat er in je zit?

Havening green

Wat is havening?

Havening is een eenvoudige techniek waarmee je stress, angst en andere negatieve emoties snel vermindert door middel van aanraking. Door het zacht aanraken van bepaalde delen van je lichaam, kun je jezelf helpen kalmeren direct in de situatie waarin je dat nodig hebt. Als je je tegelijk concentreert op positieve gedachten of herinneringen, is de werking nog grondiger. Maar alleen al de aanraking helpt je zenuwstelsel te reguleren.

Heb je snel en direct behoefte aan kalmering?

Dit is de snelle versie:

1. Leg je handen op je schouders.

2. Laat ze rustig over je armen glijden: via je bovenarmen, onderarmen, polsen, handpalmen (naar elkaar toe) en laat ze helemaal via de lengte van je vingers van elkaar af glijden.

3. Herhaal tot je je rustiger voelt.

Ben je in de gelegenheid om een moment voor jezelf te nemen of wil je de techniek rustig oefenen, zodat deze in je systeem verankerd raakt?

Dit is de uitgebreidere versie:

1. Ga ergens zitten of staan waar je je comfortabel voelt en niet gestoord wordt.

2. Denk aan of hervoel de situatie, herinnering of gedachte die je stress of angst bezorgt. Dit is het startpunt.

3. Terwijl je aan deze stressvolle gedachte denkt, begin je bepaalde delen van je lichaam zachtjes aan te raken. Meestal zijn dit de bovenkant van de armen, de handpalmen,  en het gezicht, maar het kan ook andere delen van je lichaam omvatten. Veel mensen wrijven bijvoorbeeld automatisch over hun bovenbenen om spanning los te laten. 

4. Tijdens het aanraken probeer je jezelf te concentreren op positieve herinneringen of gedachten. Dit kunnen momenten van geluk, succes of troost zijn.

5. Herhaal deze aanraking en concentratie gedurende enkele minuten terwijl je probeert de stressvolle gedachte te vervangen door positieve gevoelens.

De aanraking en positieve focus werken samen om de emotionele lading van de stressvolle gedachte en/of ervaring te verminderen. Hoe vaker je havening toepast, hoe groter het effect kan zijn. Net als met elke skill, leren je lichaam en je brein ook door herhaling hoe ze sneller kunnen ontspannen.

Als je specifieke emotionele problemen wilt aanpakken, is het raadzaam om dit onder begeleiding van een bekwame therapeut te doen. Hij of zij kan jou door de emoties heen loodsen en daarmee voorkomen dat je een ongewenste emotie juist gaat verankeren of er teveel door wordt overspoeld.

havening pic

Oorsprong

De Havening techniek is ontwikkeld door Dr. Ronald Ruden, een Amerikaanse arts en neuropsychiater, samen met zijn broer Dr. Steven Ruden. Ze introduceerden de techniek voor het eerst in 2003 en hebben sindsdien gewerkt aan de ontwikkeling en verspreiding ervan als een methode om emotioneel welzijn te bevorderen en traumatische herinneringen te behandelen. 

De naam “Havening” is afgeleid van het Engelse woord “haven,” wat toevluchtsoord betekent, en verwijst naar het idee dat deze techniek een veilige haven kan bieden voor mensen om hun emotionele bagage te verwerken en te verminderen.