Wil jij eindelijk waarmaken wat er in je zit?

Eén portie onweer graag

Groei is eng. Althans, persoonlijke groei. Het soort groei waarbij je een stuk van jezelf zichtbaarder moet laten zijn. Op de voorgrond moet zetten.

Als het gaat om werken aan je skills, om het bedrijf te promoten waarvoor je werkt of om het opdoen van nieuwe kennis: allemaal niet eng. Geen wolkje aan de lucht.

Als het gaat om jezelf zichtbaarder maken, met de wereld delen wie je bent en wat je doet, op de voorgrond staan: allemaal super eng. Dan een portie onweer graag, zodat we niet naar buiten hoéven.

En een stuk van jezelf zal heel behulpzaam doen. Die gaat verzinnen dat het beter is zo. Want je bent toch niet goed genoeg in wat je doet. Misschien past wat je doet ook niet écht bij je, en zou je eigenlijk misschien wel beter [weer in loondienst kunnen | een functie met minder verantwoordelijkheid nemen | niet die promotie met beide handen aanpakken]. Want dat voelt rustiger en dan heb je minder stress.

Wat echt, echt beter voor je is, want iedereen weet dat stress niet goed is voor je.

Je zou het bijna gaan geloven. Als je het al niet voor 100% waar aanneemt, en inderdaad die stap niet naar voren of zelfs terug doet.

Wat super zonde is. Want jij bent 100% zeker goed genoeg in wat je doet en in wie je bent.

Alleen zit er een dosis overtuigingen in de weg die jou klein houden. Die zorgen dat jij niet je plek durft in te nemen, dat jij jezelf niet aan wereld laat zien.

Dus ga daarmee aan de slag. Bevraag elke belemmering die zich omhoog gooit. Wijs het niet af, maar word nieuwsgierig. Is het echt waar? Is er aantoonbaar bewijs dat ik dit niet kan? Wil ik dit blijven geloven? En stel dat dit niet waar is, wat kan ik mezelf dan vertellen dat ik wél wil geloven?

En dan het aller-, allerbelangrijkste: herhaling.

Één keer doen haalt weinig uit. Net zoals dat één keer je tandenpoetsen geen gaatjes voorkomt. Je brein leert door herhaling en als jij er jaren over hebt gedaan om die belemmerende overtuigingen lekker stevig te verankeren, is het niet in één dag weg.

Dus wees lief voor jezelf, cheer jezelf toe als het wel lukt, en vergeef het jezelf als het even niet lukt 💜

 

Photo by Adrien Ledoux on Unsplash