Wil jij eindelijk waarmaken wat er in je zit?

5 praktische stappen naar meer zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is cruciaal voor succesvol ondernemen, maar het kan een uitdaging zijn om het op te bouwen en te behouden. Gelukkig kunnen technieken waarin je werkt met je onderbewuste en krachtige manier zijn om je zelfvertrouwen te versterken. Dus laten we in enkele praktische stappen duiken die je kunt nemen!

1. Merk je innerlijke dialoog op
Een van de sleutels tot het vergroten van zelfvertrouwen is bewust worden van je innerlijke dialoog. Vaak hebben we automatische gedachten die ons zelfvertrouwen ondermijnen zonder dat we ons er echt van bewust zijn. Probeer aandacht te besteden aan de manier waarop je tegen jezelf praat. Merk je op dat je vaak negatieve gedachten hebt zoals “ik ben niet goed genoeg” of “ik zal waarschijnlijk falen”? Deze gedachten kunnen diepgeworteld zijn in je onderbewuste en invloed hebben op je gedrag en prestaties.

2. Gebruik affirmaties en visualisaties
Affirmaties zijn krachtige zinnen die je herhaaldelijk tegen jezelf zegt om positieve veranderingen in je onderbewuste te bewerkstelligen. Kies affirmaties die gericht zijn op het versterken van je zelfvertrouwen, zoals “Ik geloof in mijn capaciteiten” of “Ik ben vastberaden en succesvol”. Herhaal deze affirmaties dagelijks, vooral ‘s ochtends en ‘s avonds, om je onderbewuste opnieuw te programmeren.

Belangrijk puntje: kies affirmaties waar je geen weerstand bij voelt! Anders breng je jezelf juist verder weg van waar je wil komen.

Visualisatie is ook een effectieve techniek. Neem elke dag een paar minuten de tijd om jezelf succesvol voor te stellen in verschillende zakelijke scenario’s. Zie jezelf met zelfvertrouwen netwerken, kennismakingsgesprekken hebben die een volmondig ‘JA’ opleveren of daadkrachtig optreden in spannende situaties. Door je onderbewuste te trainen om deze positieve beelden te accepteren, neemt je zelfvertrouwen bijna als side-effect toe.

3. Werk aan je zelfbeeld
Zelfvertrouwen hangt sterk samen met hoe je jezelf ziet. Als je jezelf ziet als een krachtige, kalme ondernemer, zul je je ook steeds meer zo gedragen. Identificeer je talenten en prestaties, en focus in eerste instantie op deze aspecten van jezelf. Dat wordt het vanzelf makkelijker om aan de dingen te werken die je lastig vindt. Vermijd daarbij jezelf te vergelijken met anderen, want dit is vaak killing voor je zelfvertrouwen. Concentreer je in plaats daarvan op je eigen groei en ontwikkeling.

4. Wees mindful van je omgeving
Je onderbewuste wordt sterk beïnvloed door je omgeving. Omring jezelf daarom met mensen die in jou en je onderneming geloven, en neem alleen advies aan van mensen die weten waar ze het over hebben. De ‘weet je wat jij zou moeten doen?’-adviezen van die ene persoon in je vriendenkring die de beste bedoelingen heeft, maar al 5 jaar klaagt over zijn leidinggevende, zijn niet waar je naar wil luisteren.

Je omgeving omvat ook je leefomgeving, en hoe je daarmee omgaat. Zoals relaties, sporten, slaap en voeding. Als jij je daarin mindful opstelt, draagt dat ook bij aan je zelfvertrouwen. Met stelselmatig slaaptekort, een dieet van fast food, of 40u per week gekluisterd zijn aan je bureaustoel, is het lastig meer in jezelf te gaan geloven.

5. Neem geleidelijke stappen buiten je comfortzone
Zelfvertrouwen groeit wanneer je je comfortzone uitdaagt. Begin met kleine stappen. Wat die kleine stappen dan zijn, verschilt per persoon. Voor jou is het bijvoorbeeld het starten met kleinschalige webinars of het bijwonen van een Open Coffee of ander netwerkevent. Het kan  ook meer intern gericht zijn. Zoals een social post waarin je jouw mening over iets in je vakgebied ongefilterd deelt. Onthoud: telkens wanneer je een succeservaring opdoet buiten je comfortzone, slaat je onderbewuste deze positieve ervaringen op en vergroot dat je zelfvertrouwen voor toekomstige uitdagingen.

Door bewust te werken met je onderbewuste en aandacht te geven aan wat je wél wil doen, denken en voelen, kun je als ondernemer in relatief korte tijd significant meer zelfvertrouwen opbouwen. Vergeet niet dat jouw pad naar meer zelfvertrouwen een reis is en dat het dus geduld en aandacht vergt – hoe kort die reis ook blijkt te zijn. Blijf werken aan je innerlijke overtuigingen en je zult merken dat je steeds steviger en zelfverzekerder wordt in je ondernemerschap. Ga ervoor en geloof in jezelf!